Gepost door: Pierre Vis | september 14, 2005

Legaal of illegaal, that’s the question..

Consumenten mogen een kopie van muziek-cd’s maken voor privé-gebruik, maar dat is geen afdwingbaar recht. Dat oordeelde het Hof van Beroep in Brussel vandaag in een zaak die consumentenorganisatie Test-Aankoop aanspande tegen vier grote platenfirma’s: Sony, EMI, BMG en Universal Music.

Zoals U missschien ook al had ondervonden, worden cd’s hoe langer hoe meer (en beter) beveiligd tegen kopieëren. Op die manier wil men een halt roepen aan het illegaal verspreiden van muziek. Het gaat meestal niet om de cd’s van pakweg Dana Winner, of Christoff, maar wel om de grote vissen. Het is enerzijds begrijpelijk dat de beklagenswaardige (?!) platenmaatschappijen zich willen wapenen tegen het gratis verspreiden van hun muziek, maar anderzijds vind ik dat ze hiermee een verkeerd teken geven aan de mensen die legaal muziek willen kopen. Het wordt immers onmogelijk om een kopie te maken (voor in de auto of weet-ik-veel-waar) van de door hen gekochte cdtjes.

Intussen wordt door de platenmaatschappijen voortgewerkt aan technieken om de kopie-controle nog te verfijnen.

Ik vraag me af of het niet mogelijk zou zijn om de cd zo te ontwerpen/beperken dat er slechts één kopie van gemaakt kan worden. Desnoods vernietigt het ding zichzelf dan maar als de eigenaar zich daar niet aan houdt, maar dan zal het tenminste mogelijk zijn om zowel op het toilet als in de auto je favoriete schijfjes te beluisteren.

Misschien kunnen de platenbonzen intussen ook eens overwegen om hun prijzen wat aan te passen, want zolang ze dat niet doen, zullen er altijd slimmerds zijn die op iets minder legale wijze aan hun favoriete muziek geraken. De link hebt U uiteraard niet van mij..

Advertenties

Responses

  1. beveiliging? isobuster!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: