Gepost door: Pierre Vis | december 8, 2005

Gotovina geklist

Ante Gotovina, de van oorlogsmisdaden verdachte Kroaat, is op de Canarische eilanden gearresteerd. Dat is bij het Internationale Straftribunaal voor ex-Joegoslavië bevestigd.[DS]

Het zal U waarschijnlijk worst wezen, maar voor mij is dit toch wel hét nieuwsfeit van de dag. De arrestatie van deze man maakt dat het pad naar Europa (EU) voor Kroatië nu helemaal vrij gemaakt is van obstakels. Iedereen tevreden zou je dan denken. Niets is minder waar.. Voor heel wat Kroaten is Gotovina een volksheld en wel omdat hij grote kuis (operatie ‘Storm’) heeft gehouden in de Krajina (een grensgebied in Kroatië). De term volksheld is trouwens allerminst overdreven: hij heeft zijn eigen (fan)site waar je zelfs wallpapers van de man kan downloaden. Deze zomer nog was ik in zijn geboortedorp, en daar zag je in het straatbeeld reusachtige posters met zijn portret.
U begrijpt dat de uitlevering aan Den Haag allesbehalve evident was. De gematigde Kroatische president Stipe Mesić zat zowat gevangen tussen een aanzienlijk deel van de publieke opinie enerzijds en de toetredingsvoorwaarden van de EU anderzijds.

Een snelle blik op de website van enkele Kroatische kranten leert me dat de media voorlopig weinig aandacht besteed aan de arrestatie, maar ik kan me best voorstellen dat er, zeker in Dalmatië, nog een tijdje zal nagepraat worden over dit gebeuren.

Voor mensen die geïnteresseerd zijn in de materie: dit (Nederlandstalige) artikel gaat wat dieper in op de populariteit van Gotovina.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: