Gepost door: Pierre Vis | december 18, 2005

Veldrijden barst uit zijn voegen

De druivenkoers in Overijse, een klassieker van formaat wat betreft het veldrijden. Tot goed halverwege koers leek de wedstrijd af te steven op een spannende ontknoping. Dan krijgen we plots een incident waarbij Wellens trapt naar een duidelijk provocerende toeschouwer. Absoluut niet goed te keuren, hoewel ergens begrijpelijk. Maar goed, the show must go on! En wat voor een show. Nys moet de strijd staken na een onzachte aanvaring met het asfalt, waardoor de strijd om de eerste plaats beslecht dient te worden tussen Wellens en een sterke Boon. Vervolgens komt een Vlaamse UCI-vertegenwoordiger voor de microfoon melden dat Wellens uitgesloten wordt omwille van de karate-trap. Bij de laatste doortocht moet hij uit koers stappen, wat hij niet doet aangezien hij Boon intussen heeft kunnen afschudden. Wellens komt dus als eerste over de meet, maar wordt gediskwalificeerd. Althans, dat denkt iedereen.. De UCI-commissarissen geven Bart de kans om zijn versie van de feiten te geven, wat hij dan ook doet. De wedstrijdjury begint vervolgens haar eigen beslissing in twijfel te trekken en onder impuls van het Duitse jurylid wordt Bart alsnog tot winnaar uitgeroepen.

Conclusies:

 • Het veldrijden groeit sneller dan de organisaties kunnen volgen: Het publiek daagt massaal op voor de titanenstrijd tussen Nys en Wellens, maar helaas vinden ook ‘hooligans’ hun weg naar het parcours. Het inzetten van stewards dringt zich mijn inziens op gezien het feit dat het publiek zo dicht bij de renners staat.
 • De UCI maakt zich onsterfelijk belachelijk. Ofwel wacht je tot na de wedstrijd om uitspraken te doen, ofwel ben je consequent en kom je niet terug op een eerder genomen beslissing. Een tussenweg bestaat niet. Het zou bovendien geen kwaad kunnen om de reglementeringen iets duidelijker te maken zodat er geen twijfel meer mogelijk is.

Een anti-climax van formaat en dat voor één van de mooiste koersen in het veldrijden..

UPDEET: Wellens is alsnog uit de uitslag geschrapt..

Advertenties

Responses

 1. Was eigenlijk een promostunt van Wellens voor een nieuw videogame!

  Het bewijs op http://www.virustv.be

 2. Goh wel goed voor al die hooligans die stadionverbod hebben gekregen he, zo’n veldrijwedstrijd.
  En ge moogt zo dicht bij die zeikfietserkes gaan staan…Allen daar heen …

  Oftewel: ik ben 1 keer in Zolder gaan kijken en ik was gedegouteerd van wat ’t publiek allemaal riep.
  Als er niet snel streng wordt opgetreden gaan er nog ongelukjes gebeuren. Op naar de fankaart voor wielerliefhebbers en de hekken 7 meter van de baan af, …

  Jammer


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: