Gepost door: Pierre Vis | december 28, 2005

Dromen zijn bedrog

Naar men zegt zijn dromen een afspiegeling van wat er zich de voorbije dag heeft afgespeeld. Met andere woorden, je verwerkt in je slaap de gebeurtenissen van de voorbije 24 uur. Dit indachtig zijnde; kan iemand mij vertellen wat ik in godsnaam vannacht in Polen deed en dan nog te midden van een veldslag ergens halverwege de 18e eeuw?!

Advertenties

Responses

  1. Hard day at work? 😉

  2. Bwoah, de Poolse soldaten, uitgedost in Napoleontische uniformen, die in Waregem komen zwemmen, zijn bepaald niet dik gezaaid.. 🙂

  3. jaja, pierre, de reincarnatie van l’ empereur (ma dacht dat die kleiner was)

  4. Als ik er even een gortdroog stuk wetenschap mag bijhalen :

    “Dromen is zeer waarschijnlijk een neveneffect van de reorganisatie en bewerking van informatie in de geheugenbanken van de hersenen. Het is niet, zoals Freud beweerde, het resultaat van ongetemde emoties en verborgen herinneringen die langs de censor van de hersenen glippen…Wanneer tijdens de slaap vrijwel alle zintuiglijke indrukken stilvallen, wordt het bewuste brein intern geactiveerd door impulsen vanuit de hersenstam. Het haast zich dan om zijn normale taken te vervullen, namelijk beelden vormen die een samenhangend verhaal vertellen. Maar omdat het brein verstoken is van de actuele invoer van zintuiglijke informatie…mist het de verbinding met de externe werkelijkheid. Het probeert er maar het beste van te maken : het schept fantasie. Het bewuste brein dat na het ontwaken het heft weer in handen neemt en weer over alle zintuiglijke en motorische prikkels kan beschikken, beschouwt de fantasie en probeert er een rationele verklaring voor te geven. De verklaring schiet tekort, althans op een dieper niveau, waardoor ook de droomduiding zelf een soort fantasie wordt.” (E.O. Wilson, Het Fundament. Over de eenheid van kennis en cultuur, Contact, 1998, p. 84-5)

  5. Veldslagdromen, da’s ook al weer een tijdje geleden. 🙂

    Mijn favorieten blijven toch die waarin je kunt vliegen.

  6. Mooi, dan kan ik die afspraak met mijn psychiater met een gerust hart afzeggen.. 🙂


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: