Gepost door: Pierre Vis | februari 26, 2006

Mladic (bis)

Mladic eist miljoenen voor overgave
De voortvluchtige Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic heeft van Amerikaanse onderhandelaars 5 miljoen dollar aangeboden gekregen voor zijn overgave. Het geld moet dienen als compensatie voor zijn familie en lijfwachten. Volgens bronnen binnen de Servische militaire inlichtingendiensten heeft Mladic afgelopen week minstens een dag in Belgrado doorgebracht voor geheime onderhandelingen. De gesprekken liepen echter op niets uit. Hij eiste ,,tientallen miljoenen euro’s”. Dat staat te lezen in de Britse zondagskrant the Sunday Times. [DS]

Als -en ik beklemtoon ‘als’- dit nieuwsbericht zou kloppen, dan is dit een serieuze aanfluiting van ons rechtssysteem en van het Joegoslavië-tribunaal in het bijzonder. Waar gaan we naar toe als er (veel) geld op tafel moet gelegd worden vooraleer oorlogsmisdadigers zich laten uitleveren. Is dit niet de omgekeerde wereld? Iemand die zich naar alle waarschijnlijkheid schuldig heeft gemaakt aan het uitmoorden van vele honderden mensen hoort niet te onderhandelen over zijn uitlevering. Hoe kan een internationaal orgaan als het Oorlogstribunaal nog betrouwbaar over komen in de ogen van de nabestaanden van de slachtoffers?!

Ik ben er zelf rotsvast van overtuigd dat men Mladic (reeds vele jaren?!) kan localiseren, maar dat de politieke wil ontbreekt om hem op te pakken. Het zou me ook niet verwonderen als de arrestatie van Gotovina op voorhand onderhandeld en mooi in scène gezet is. En waarom eigenlijk? Laten we duidelijk wezen: Milosevic, Gotovina en al die andere oorlogsmisdadigers zullen heus niet dezelfde behandeling ondergaan als de modale gevangene. Ik kan me maar moeilijk voorstellen dat hen iets te kort zal komen. Op Gotovina na betreft het ook allemaal relatief oudere mannen, dus tegen dat er een uitspraak komt in hun proces, zullen ze onderhevig zijn aan ””serieuze gezondheidsproblemen”” of met een beetje geluk hebben ze tegen dan al de pijp aan Maarten gegeven.

Met gans dit circus gaan veel tijd, geld en moeite veloren. 3 zaken die beter in heropbouw en begleiding zouden geïnvesteerd worden..

EDIT: De kinderen van de oorlog krijgen een gezicht. Hier wordt een mens stil van..

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: