Gepost door: Pierre Vis | maart 30, 2006

Lezingen

Ik heb de voorbije dagen mijn horizonten wat verruimd door te gaan luisteren naar een paar lezingen..

Politieke Islam & het Westen (OAK)
De clash of civilisations, ofte professor Vermeulen (Islamoloog) vs professor Zemni (politicoloog – Islamspecialist). Twee generaties tegenover elkaar en dat kwam niet zozeer tot uiting in hun mening over de Islam als dusdanig, maar wel over de gespannen situatie zoals ze op heden is en de mogelijke oplossingen om de bestaande conflicten aan te pakken. Het verschil in leeftijd en roots zijn daar ongetwijfeld niet vreemd aan..
Beide professoren houden er ook een gans eigen stijl op na. Vermeulen is de grijze eminentie die weinig tegenspraak dult (“U hoeft het niet met mij eens te zijn, maar als U het oneens bent met mij hebt U ongelijk”) en die al eens zijn stem durft te verheffen, terwijl professor Zemni er vrij beheerst en rustig bij blijft. Dat laatste neemt niet weg dat de ergernis bij momenten op zijn gezicht stond af te lezen. De avond begon met twee lezingen en zou uiteindelijk uitmonden in een geanimeerd debat tussen beide proffen.
Als leek in deze materie vond ik vooral de duiding rond de ontstaangeschiedenis en de ontwikkeling van de Islam interessant. Daarnaast heb ik uiteraard ook genoten van de uitlatingen en gedragingen van Urbain (Vermeulen). Of je het nu eens bent met de man of niet, je kan niet ontkennen dat de man een hoge amusementsfactor in zich heeft. Het moge ook duidelijk zijn dat de man pas echt op dreef komt als hij al wat gedronken heeft.
Conclusie van de avond: proffen moeten meer op café gaan om bij pot & pint in discussie te gaan met de studenten!

Kosovo: ‘Voorwaardelijk’ onafhankelijk? (VGK)
Gisteren was er een lezing van professor Raymond Detrez, balkanoloog en tevens mijn promotor. Ik heb overigens ontdekt dat de man door Wikipedia tot het selecte clubje van prominente professoren aan de UGent wordt gerekend. Soit, ik ben vooral gaan luisteren om iets bij te leren over Kosovo. De rest van Joegoslavië begin ik onderhand wel wat te kennen en te begrijpen.
Op zijn gekende beminnelijk toontje heeft hij een beeld geschetst van enkele eeuwen Kosovo en de groeiende drang naar onafhankelijkheid. Zoals wel vaker het geval in de Balkan, hangt alles een beetje samen en tegelijk is de diversiteit er zeer groot. Tijdens de lezing werd het alsmaar duidelijk dat een oplossing zoeken waar alle partijen zich in kunnen vinden allesbehalve evident is. Op dit eigenste moment wordt er onderhandeld over de toekomst van Kosovo en de marges waarbinnen er onderhandeld moet worden lijken zeer klein. Benieuwd welke oplossing er uit de bus zal komen om een einde te stellen aan deze brandhaard…

Advertenties

Responses

  1. balkanoloog wordt met kleine letter geschreven, waarde linguïst

  2. Aangepast..

    Waarvoor dank!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: