Gepost door: Pierre Vis | juli 12, 2006

RIP win ’98

De Amerikaanse softwareproducent Microsoft stopt met de ondersteuning voor het besturingssysteem Windows 98. Microsoft roept de naar schatting 70 miljoen gebruikers op om over te stappen op een ander besturingssysteem, zoals Windows XP. [DS]

Ping ping zegt de kassa. Vernieuwen en dokken of achterblijven..

Onder meer in ontwikkelingslanden is Windows 98 nog steeds alomtegenwoordig. [DS]

Tjah, pech gehad zeker?
Ergens kan ik wel begrijpen dat je niet eeuwig patches en updates kunt blijven maken, maar misschien zou de garantie op een welbepaald softwarepakket toch minstens opgeschroefd mogen worden tot 10 jaar. En waarom ook niet eenmalig een basisprijs aanrekenen – een licentie zeg maar – waarna dan telkenmale een betaalbare prijs dient betaald te worden voor de nieuwere versies?! Afin, tis maar een ideetje

Nog beter lijken mij de open-source-toestanden. Tis maar dat ik mijn informatica-capaciteiten niet al te hoog inschat, anders draaide hier al lang Ubuntu. Ooit maak ‘ik’ daar wel eens werk van – werpt hoopvolle blik richting Peter-..

Advertenties

Responses

 1. Ik ben nog altijd wat vreesachtig tegenover alles waar ik niet mee terecht kan bij de ordinaire computerrepareur…

  Tevens heb ik schrik dat eens er één dingetje open source is, al je softwaredingetjes open source moeten zijn.

  Brr, ik zou het allemaal toch eerst eens in actie willen zien alvorens ik aan zo’n onderneming begin.

 2. bij deze kan ik u melden dat de support van Windows XP Home edition, twee jaar na de lancering van Vista, zal stopgezet worden. WIN 98 is eigenlijk al een hele tijd niet meer ondersteund en de support van WIN 2000 zijn ze al sedert verleden jaar aan het afbouwen (enkel kritische updates nog).

 3. Win 98 hebben is toch nog niet middeleeuws wel? Ik heb thuis nog een pc staan (die welliswaar in onbruik is geraakt) met dat ding op. Ben ik nu een dinosaurus??
  (BTW pierre de foto’s van Werchter staan op men space)

 4. “Tevens heb ik schrik dat eens er één dingetje open source is, al je softwaredingetjes open source moeten zijn.”

  Zeg, zeg. Zo’n vooroordelen over open source! Denk eens aan Firefox! Da’s toch ook open source? En moest de rest van je softwaredingetjes daarvoor open source zijn? Ik dacht het niet! Hetzelfde met OpenOffice.org!

  “Win 98 hebben is toch nog niet middeleeuws wel?”

  Als ik hard mag zijn: ja. Dat is middeleeuws als je vergelijkt met wat er vandaag op de markt is. In de informatica wordt ook software zéér snel antiek.

 5. Ze mogen blij zijn dat Win98 ’t al zo lang getrokken heeft. Bij MS is de policy normaal 5 jaar voor consumentenedities (Win95, Win98, WinMe, WinXP Home,…) en 8 jaar voor professionele gebruikers (Win NT 4.0, Win 2000, Win XP Pro,…). Voor Win98 moest de ondersteuning normaal al enkele jaren voorbij zijn, maar MS wist maar al te goed al die miljoenen gebruikers zeker niet zouden overstappen op Win XP, zeker niet als je weet dat veel mensen voor Win XP een nieuwe pc moesten kopen. De deadline (letterlijk deze keer) werd telkens verschoven tot men er nu definitief de brui aan geeft.

  Normaal zou de ondersteuning voor Win XP Home ook slechts voor 5 jaar zijn. Als je weet dat Win XP gelanceerd werd in 2001, neem dan je conclusies. Ze hadden natuurlijk gehoopt dat Longhorn (de toenmalige codenaam voor Vista) ondertussen al enkele jaren geleden gelanceerd zou zijn en telkens weer verschoven werd en ondertussen ook geheel uitgekleed werd. Er zal in deze laatste trouwens slechts weinig nieuws onder de motorkap zitten: zo goed als alle nieuwe technologieën werden eruitgehaald omdat men anders nog een paar jaar zou mogen wachten op de lancering en vers geld.

  Wat open source betreft: gewoon zachtjesaan beginnen hé. Ubuntu (of Linux in het algemeen) is niet meer dan de kers op de taart. Je kan op Ubuntu/Linux ook closed sources programma’s draaien zoals je open source software op Windows kan draaien.

  @Joke: jij hebt toch al open source dingetjes op je pc? Ik dacht dat je een grote fan was van Firefox?

  Bovendien: als je eens Ubuntu wil gebruiken/testen, start dan gewoon eens op met die CD. Je kan dan Ubuntu gebruiken zonder dat er iets op je harde schijf weggeschreven wordt. En als je Ubuntu en Windows naast elkaar wil gebruiken, is dat uiterst makkelijk te doen: de installer stelt je zelf de nodige vragen in begrijpelijke taal. Vertrouw je het zaakje niet om het zelf te proberen, dan wil ik wel eens een installfest of zo organiseren en er wat bij helpen.

 6. BTW, @Joke: hetgeen waar de meeste mensen het meest voor naar de computerboer moeten, is omdat hun pc er de brui aan geeft door virussen of veel te traag wordt door spyware. Die pc-boer zet er dan Windows opnieuw op (gebeurt als em dat goed doet volautomatisch) en vraagt daar grof veel geld voor. (allé, ze zijn natuurlijk niet allemaal zo, maar ik ken er toch veel te veel van dat soort)

  En laat virussen, spyware en andere rommel net iets zijn dat je op Ubuntu niet tegenkomt. Je kan die rotzooi ook beperken door meer vrije software te gebruiken in het algemeen: Firefox ipv IE, Thunderbird ipv Outlook Express,… IE en OE zijn de grootste viruspoorten op een standaard Windows computer.

 7. ‘k Heb thuis nog ergens een 486 staan met Windows 3.1 of 3.11. Voeder die WinXP en het beestje is morsdood.

  Oh, maar dat kan niet: geen cd-rom lezer. :/

 8. Open source = geen virussen of spyware is toch ook een serieus onderstatement. Ma bon, is niet omdat de officiële support van Win 98 beeindigt is, dat je die pc’s moet wegsmijten, de updates die nu uit zijn, zijn voldoende. Weinig virussen nu gelanceerd, werken nog op win 98. Maar als je denkt dat je met ubuntu veilig bent, dan ben je een dromer.

 9. Wel, daarom zal het niet noodzakelijk 100% veilig zijn (wie kan dat pretenderen?!), maar slechter zal het waarschijnlijk ook niet zijn. En het is sowieso goedkoop :-))


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: