Gepost door: Pierre Vis | juli 14, 2006

Carla del Ponte

Naar aanleiding van dit artikel over de start van het proces inzake de massamoord in Srebrenica – er zijn onlangs wéér een paar honderd lijken gevonden – werd ik nogmaals gewezen op de vastberadenheid van “the new Gestapo“, “the whore“, “the unguided missile” and “the personification of stubbornness“. Stuk voor stuk ‘koosnaampjes’ van Carla del Ponte, de bikkelharde aanklaagster van het Oorlogstribunaal voor ex-Joegoslavië. Een beknopt portret:

In ’81 werd deze Zwitserse aangesteld tot magistrate en later zelfs tot openbaar aanklaagster van het district Lugano. Eind de jaren ’80 kwam ze in die hoedanigheid in het vizier van de Siciliaanse maffia tijdens de zogenaamde ‘pizza-connectie’-zaak. Haar collega werd brutaal vermoord, en ook zij kon maar op het nippertje ontsnappen aan een aanslag. Een normaal mens zou dan overwegen om een nieuwe identiteit aan te nemen en te emigreren naar Alaska, maar zij zet haar strijd tegen de maffia verder, zo mogelijk nog vastberadener. Ze zou er uiteindelijk in slagen de Zwitserse banken zo ver te krijgen dat ze informatie verstrekken over dubieuze klanten.

We maken even een sprong in de tijd om in 1998 in Rusland te belanden. Daar is Del Ponte als Zwitsers procureur aangesteld in de zaak ‘Mabetex‘. Een corruptiezaak waarbij ook (de naaste omgeving van) good old Yeltsin betrokken is. Dankzij haar niet aflatend speurwerk komt Yeltsin in nauwe schoentjes, en het is slechts door tussenkomst van Poetin dat hij en zijn familie ontsnappen aan gerechtelijke vervolging.


In 1999 gaat ze aan de slag als openbaar aanklaagster bij het oorlogstribunaal in Den Haag. Eerst combineert ze het ICTR (Rwanda) & het ICTY (Yugoslavia), later moet ze zich volledig focussen op het ICTY. Zijzelf beweert hierover dat ze te doortastend werkte naar de zin van bepaalde mensen. Eén ding is zeker: ze laat zich niet snel afschrikken, zelfs niet door hooggeplaatste figuren.
Na aanhoudende druk gedurende verschillende maanden weet ze Milošević aka ‘de slager van de Balkan’ uitgeleverd te krijgen. Hijzelf zal er uitermate goedkoop van af komen door zijn vroegtijdig overlijden. Enkele andere verantwoordelijken (Karadžić & Mladić) zijn nog steeds voortvluchtig, maar het is alvast mijn vurige hoop dat ze ook deze twee in Den Haag krijgt..

Ik kan me inbeelden dat deze taaie tante meer vijanden dan vrienden telt. Ook ik was aanvankelijk geen fan, en wel omdat ze er- nog steeds – niet in slaagt om de ergste oorlogsmisdadigers uitgeleverd te krijgen. Desondanks is haar niet aflatende zoektocht naar gerechtigheid uiterst bewonderenswaardig, en haar optreden dwingt respect af. Een dame met pit, zoveel is duidelijk! In 2002 kreeg ze voor haat inzet een eredoctoraat aan de KUL.

bronnen:
+ Wikipedia
+ BBC News
+ Biografie (KUL)

Advertenties

Responses

  1. Mag ik daaruit opmaken dat je het wel hebt voor vrouwen met een felle bek?
    😉

  2. Een felle bek opzetten betekent niet noodzakelijk dat je ook resultaten boekt hé 😉

    Ik heb respect vr wat deze dame heeft bereikt. Hoe ze dat gedaan heeft (felle bek of niet) is van ondergeschikt belang.. (sorry vr het taalgebruik; ik zit ondergedompeld in thesis(verslagen))

    Was dat het antwoord dat je wilde horen?! :-p

  3. Een heel genuanceerd antwoord inderdaad, dat mij wel degelijk tot blijdschap stemt 🙂


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: