Gepost door: Pierre Vis | oktober 26, 2006

Olympische gedachte?

Alle zwemfinales worden op de Olympische Spelen in Peking ’s ochtends afgewerkt om de Amerikaanse tv te plezieren. “Niks bijzonders”, meldt het IOC. “In 2000 deden we dat niet en dat was een tv-dieptepunt.” [Sporza]

Dat er veel geld gemoeid is met de Spelen weet zelfs het kleinste kind, maar dat het IOC zo plat op de buik gaat voor een (één!) TV-station vind ik bijzonder jammer. Ok, je kan niet blind zijn voor de economische impact van de Spelen. Koken kost geld, en dat geld wordt bij voorkeur gerecupereerd en liefst zelfs met een mooie winstmarge. NBC – want dat is het station in kwestie – is één van de grootste geldschieters van het IOC, dus is het ook niet abnormaal dat er in grote mate rekening wordt gehouden met hun verlangens. Tot daar kan ik volgen.

Wanneer de belangen van de sponsors/media echter ingaan tegen deze van de zwemmers, dan stelt er zich mijn inziens wél een probleem. Het is niet voor niks dat de reeksen s’ochtends worden gezwommen en de finales pas in de late namiddag. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat 17u zowat hét tijdstip is om topprestaties te leveren.
Ben ik dan zo verkeerd te denken dat men jarenlang traint voor de Spelen om dan in optimale omstandigheden en in een bijzonder korte tijdspanne een scherpe chrono te zwemmen? Wegen de belangen van een TV-zender die de finales per sé in prime-time wil daar dan tegen op? En zo ja: wie staat er dan centraal op de Spelen: de atleten of de sponsors? Waar wil het IOC met andere woorden naar toe: Olympische Spelen of een Olympisch Circus?

Dit gaat veel verder dan de NBC. Ook de Coca-Cola spelen van Atlanta of de (zie-eens-hoe-democratisch-wij-zijn!) komende Spelen in Peking zijn mooie voorbeelden. Politiek en economie zullen altijd wel een invloed uitoefenen op een orgaan van dergelijke omvang, maar het zou jammer zijn mocht dat ten koste zijn van de sportieve prestaties. Je kan de finales best een paar uur verplaatsen omwille van mediatieke belangen, maar daar zijn grenzen aan. Door de uurverschillen zal er altijd wel één bevolkingsgroep zijn die s’nachts voor de buis zit om de finales te volgen. Dat zijn nu eenmaal de charmes van een mondiaal evenement.. Of zie ik dat verkeerd?

(lees ook het commentaar op Swim.be)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: