Gepost door: Pierre Vis | december 12, 2006

Topsport

Bertje heeft het ei van Columbus (uit)gevonden: hij wil een topsporthuis gaan bouwen. Het is één van de maatregelen die hij gaat uitwerken om topsport in Vlaanderen meer kansen te geven. Dat het veel beter kan, blijkt ondermeer uit deze studie.

Enkele bedenkingen bij dit alles:

 1. Investeren in stenen heeft geen zin; de informatie die hij beoogt te verstrekken aan topsporters kan gerust via andere kanalen gebracht worden. Het is trouwens flagrant dat het BOIC enige tijd geleden bijna een nieuwbouw had gezet in plaats van te investeren in haar olympiërs.
 2. Topsporters financieel ondersteunen is belangrijk, maar voor jonge talenten gebeurt er nog veel te weinig. Vorige week had ik het er nog over met onze trainer: waar zijn het BOIC en de liga’s als er op locaal vlak op tafel moet geklopt worden? Wat doe je als je een talentvolle jongere hebt, maar het gemeentelijk of stedelijk bestuur wil niet meewerken om tijd en middelen vrij te maken om meer & betere training mogelijk te maken? Die situatie is heus niet abstract (heel erg concreet zelfs).. De weg naar de absolute top is lang, en vergt veel meer dan enkel karakter en inspanning van sporter & trainer(s). De topsportscholen doen het zeker niet slecht, maar deze vorm van onderwijs is niet voor gelijk welke sporter de beste oplossing.
 3. Een stoute vraag misschien: Hoe ver moet je gaan in de financiële ondersteuning van topsport? Laten we wel wezen: veel heeft te maken met prestige. De Olympische gedachte?! Neen hoor, medailles halen is belangrijker dan deelnemen; zie maar naar de selectiecriteria die het BOIC hanteert. Waarom dus topsport financieren? Enkel omwille van het prestige, of omdat het een stimulans kan zijn om jongeren aan het sporten te krijgen?

Nu we het toch over sport hebben: het voorbije EK klein bad was vrij succesvol voor de Belgische zwemmers. Geen spectaculaire resultaten, wel twee nieuwe nationale records en 7 halve finale-plaatsen (meer info). Ik heb zo het idee dat er gestaag gebouwd wordt aan een sterke jonge ploeg. Tijd is daarbij het codewoord; meerjarenplanning de ideale aanpak.
Sportweekend had zondag zelfs een reportage gewijd aan Yoris Grandjean, wereldkampioen bij de junioren op de vrije slag en Belgisch hoop in bange dagen. Eindelijk wat erkenning al komt deze rijkelijk laat, en op het verkeerde moment (het kampioenschap van Yoris was eerder matig). Enfin, alle positieve media-aandacht is mooi meegenomen, zeker na alle negatieve berichtgeving door journalisten die waarschijnlijk niet eens weten wat de volgorde van de stijlen in wisselslag is.

Advertenties

Responses

 1. Ieder boerengat zijn eigen olympisch bad verdorie! En een atletiekpiste. En een een voetbalstadion. En …

  Politici leren ook nooit.

 2. Ja, amai ze zeggen wel ervoor dat het EK niet denderend was terwijl ik het een goed EK vond.
  Halve finales gezwommen door 17-jarigen op hun eerste EK, als De Rode duivels al door de eerste ronde van een EK raken is het tijd voor een nationaal feest.
  Op radio 1 ook een allesbehalve positief interview gehoord, bah, waarom kan men niet inzien dat we goed bezig zijn en van ver terugkomen…


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: