Gepost door: Pierre Vis | april 13, 2007

Das Leben der Anderen

Deze film stond al enige tijd op mijn verlanglijstje, en dinsdag is het er dan toch van gekomen. Locatie van het gebeuren was de Budascoop, the-cinema-formerly-known-as-Pentascoop. In Kortrijk, that is..

In deze prent volgen we een getrouwe stasi-man (‘Wiesler’) die de opdracht krijgt om het doen en laten van een Oostduitse auteur zorgvuldig na te gaan. Met ‘zorgvuldig’ bedoel ik echt wel de Deutsche Grundlichkeit: microfoontjes, telefoontaps, het betere schaduwwerk en ga zo maar verder. Kortom, het leven zoals het was, Oost-Berlijn 1945-1989.
Naargelang zijn opdracht loopt, krijgt kameraad Wiesler meer & meer inzage in de ziel van de auteur en uiteindelijk begint hij ook actief diens leven te sturen. Ongewild begint hij zich ook vragen te stellen bij de ideologie die hij mee helpt in stand houden en beschermen. Hij wordt geconfronteerd met emoties die nieuw zijn voor hem, en die hem aan het denken zetten. Zijn beeld van mens en maatschappij wordt danig in de war gestuurd, en de gevolgen zijn navenant…

Naar mijn mening is dit een zeer degelijke film zonder meer. Geen overdreven franjes of special-effects, maar een eerder sobere verfilming. Tegen die achtergrond krijgen we een stukje geschiedenis gepresenteerd zonder dat er daarom op het einde ‘based on a true story‘ over het scherm diende te rollen. Ongedwongen en toch indringend. Afstandelijk en toch een verhaal dat je niet koud laat.
Een film die je zeker mag gezien hebben, tenzij u een doorsnee Blockbuster-kijker bent die komt voor de flitsende actie-scènes.

Advertenties

Responses

  1. Hehe, ik dacht al: komt er nu echt geen nabespreking?

    bijna-smileyknipoog

  2. […] krijgen we alles te zien zoals het was; zonder veel commentaar of uitnodiging tot discussie. Na Das Leben der Anderen is dit de tweede film die mij een blik gunt op bepaalde facetten van het leven onder het […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: