Gepost door: Pierre Vis | juni 4, 2007

Srebrenica – Aanklacht tegen het opperbevel

Bah!

Het moet er toch even uit..
Ik heb zojuist een documentaire gezien op Ned 2 die de rol van de Nederlandse smurfen in de genocide van Srebrenica in een gans ander daglicht plaatst.

Het leek aannemelijk dat de Nederlanders in de steek waren gelaten door de VN en dat ze door hun ‘zwak’ mandaat geen vuist konden maken tegen de Servische agressie.  Nu blijkt echter dat ze gewoon verzuimd hebben om iets te doen en dat ze op alle vlakken in gebreke zijn gebleven. Niks zwak mandaat of weigering van luchtsteun; politieke onwil en militaire onkunde ja!
Kan je nog wel goed slapen als je weet dat je een verantwoordelijkheid draagt in het niet voorkomen van genocide? De bevoegde ministers en de legerleiding kunnen waarschijnlijk op één nacht nog niet zoveel schaapjes tellen als er in die zomer van 1995 mensen zijn afgeslacht, mishandeld en vernederd. Bah!

De uitzending kan je nog een week lang bekijken via deze link..  

Advertenties

Responses

  1. Marc Boonen toonde ooit eens een video daaromtrent tijdens Historische Kritiek. Ja, echte broekschijters waren dat toen. Ondertussen zitten ze in Uruzgan (Afghanistan) waar het hopelijk ietsje beter gaat.

  2. Idd, ik herinner me die video nog.. Dat was toch met die twee verschillende versies? Eentje met een vriendelijke Mladic en eentje waarin hij zijn ware aard toont en de Nederlandse bevelhebber zit af te dreigen?

  3. Ik lijk mij vooral een lachende Nederlandse kolonel te herinneren. De inhoudstafel van dat boekje nog eens checken.

  4. Helemaal eens met dit gevoel van schande en schaamte. Zie ook mijn column: http://www.echtleiderschap.nl/columns/Srebrenica/


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: