Gepost door: Pierre Vis | juni 10, 2007

Het gelijk van de kiezer

Voila, de bolletjes zijn gekleurd; alea jacta est en zo nog van die dinges.

Enkele dingen moeten me toch van het hart:
– de SP.A verdiende deze afstraffing niet; ik heb er dan wel niet voor gestemd, maar toch…
– de analyse van Bart de Wever daarnet op VRT was grandioos; knalhard er op noemen ze dat!
– ik heb er een hekel aan wanneer Vera Dua de term ‘progressief’ claimt; stappen zetten in de staatshervorming lijkt mij bijvoorbeeld allesbehalve ‘conservatief’.

De kaarten zijn geschud, maar het wordt nog lang wachten vooraleer we weten wie er troef maakt en wie er mag delen. Het beloven interessante weken (maanden?!) te worden.

Advertenties

Responses

 1. *Hm, ik had het toch nog nie gelezen…*
  1 statement: de SP.A verdient dat wel. VdL: *grrrrr* Woon maar eens in Oostende! Je zou die kerel voor minder spuugzat zijn (alhoewel de verkiezingsuitslagen toch wel anders aantonen, hm, reden tot nadenken.)
  En Verafstoot heeft ook verdiend op zijn tanden gekregen wat mij betreft.

  Mabon, laat ons maar afwachten wat er nu komt, voor we te rap victorie kraaien. Misschien zeg ik over een jaar wel totaal andere dingen… Voorzichtigheid troef wat mij betreft.
  Alhoewel Bart de Wever toch sowieso ook tot mijn toppers behoort. Qua retoriek kunnen de meeste politici alvast enkel van zijn talenten dromen. Qua intelligentie sommigen allicht ook…

 2. Animo, de jong-socialisten aan de UGent, noemen zich op het voorblad van hun – overigens fijne – krantje ‘Aventi’ ook progressief, terwijl hun sociaal-economische denkbeelden, die ze in het krantje tentoon spreiden, oerconservatief zijn.

 3. Weinig mogelijkheden: oranje-blauw of alledrie samen. Veel werk gaan ze niet meteen hebben want de versverkozen ja-knikkers krijgen nu eerst enkele maanden vakantie om te bekomen van hun inspanningen. Ik wil op mijn toekomstig werk ook beginnen met twee maanden betaald verlof!

 4. Ik volg u:
  – SP.A had volgens mij ook beter verdiend.
  – Ik vond Bart De Wever zijn replieken ook geslaagd

  Aan de andere kant:
  – Ik vind het niet slecht dat de groenen toch weer wat zitjes hebben. Zeker samen met Ecolo. De groene stem moet toch altijd aanwezig zijn, zeker in deze tijden.
  – Ik ben benieuwd of Leterme de verwachtingen kan inlossen. Ze hebben heel hard de nadruk gelegd op de staatshervorming, maar die komt er niet als ze geen tweederde meerderheid hebben en dat wordt moeilijk. Slagen ze er niet in, dan kunnen zij op hun beurt de volgende keer daarop afgerekend worden. Al heeft de kiezer een kort geheugen…

 5. Helemaal akkoord man.

  En idd, Stijn, Animo UGent met hun oerconservatieve standpunten, niet te doen…

 6. De kiezer heeft altijd gelijk! al ben ik kiezer en krijg ik mijn gelijk niet. Wie heeft er dan de waarheid?

 7. Ik vraag me toch af hoe ze die staatshervorming willen doorvoeren, aan Waalse kant heeft CDH duidelijk gemaakt dat ze tegen elke vorm van staatshervorming zijn die negatief uitdraait voor Wallonië… Ik vraag me echt af welke coalitie ons landje de volgende 4 jaar zal besturen, CD&V met blauw sowieso denk ik, maar dan zit je nog met het probleem dat CDH en MR niet al te beste vrienden zijn op dit moment. Nemen we daar SP.a/PS bij, mogelijk maar die zouden misschien best eens oppositie voeren. Groen/ecolo zouden wel mee kunnen regeren, maar dan heb je ook nog geen 2/3 meerderheid dus moet je aan Vlaamse zijde Dedecker meenemen en zoals iedereen weet, dedecker en Open VLD dat zijn geen dikke vrienden… Hoe dan ook als ik het sommetje maak kom ik blauw + oranje + groen + dedecker = 98 zetels, wat NIET voldoende is voor een staatshervorming, als we het sommetje rood + orangje + blauw maken hebben we al 114 zetels, dan hebben we zelfs de groene jongens niet nodig… Conclusie als men een staatshervorming wil wordt het de grote tripartite.

 8. Of steun vanuit de oppositie..

  In ieder geval, voor de splitsing v BHV is mi geen staatshervorming nodig. De grondwet alleen lijkt me ook al voldoende.

 9. Mijn inziens is voor de splitsing van B-H-V geen staatshervorming nodig, daar het arbitragehof (nu het grondwettelijk hof) oordeelde dat de kieskring nu al tegen de grondwet inging. Nu alles ziet naar uit dat het rooms-blauw wordt, iets dat idd moeilijke gesprekken zullen worden. Maar een 2/3de meerderheid is niet noodzakelijk voor een coalitie. Jean-Luc Dehaene, een meester in hervormingen slaagde erin dit te doen met wisselende meerderheden voor deze stemmingen. Aan Vlaamse kant zal de steun er zeker zijn, aangezien de kiesresultaten aangeven dat de Vlaamse burger dit wenst. Een tegenhouden van een goede hervorming kan in een nieuwe campagne een oppositiepartij ook stemmen kosten. De uitdaging blijft aan de Waalse kant, maar een hervorming kan ook voor hen positief zijn. De eerste uitdaging zal een gewone meerderheid vormen en dan het pad bewandelen en de hindernissen nemen zoals ze aankomen. Een goede hervorming wordt zowieso niet in de pers of in het openbaar bewerkstelligt (dus geen open debat cultuur met op elkaar schietende ministers), binnenskamers overleggen en dan eensgezind een standpunt naar buiten brengen. Zo kan een regering krachtdadig overkomen en een beter blok tegen lobby-groepen zoals bv. de anti-nachtvluchten groeperingen in de rand die bij paars gezwind de verschillende ego’s van de paarse ministers manipuleerden.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: