Gepost door: Pierre Vis | januari 14, 2008

Ze kwamen uit het Oosten

Geen 3 koningen; wel 5 Russen die een week lang te gast waren bij de vriendin.

In die week tijd hebben we gepoogd om onze gasten de schoonste plekjes te tonen en hen kennis te laten maken met onze Bourgondische eet– en drinkcultuur. Vooral deze laatsten werden erg gesmaakt.
Eén en ander heeft er ook voor gezorgd dat ik behoorlijk veel heen & weer gesjeesd heb met onze bezoekers en dat ik nadien niet eerder de tijd/energie heb gevonden om u allen het beste te wensen voor 2008. Bij deze is dat ook recht gezet. Ik heb het nieuwe jaar alvast ingezet met het succesvol beëindigen van mijn zoektocht naar een nieuwe job, maar daarover later meer.

Goed, ik wou het over de Russen hebben en over het fascinerende aan het botsen het samenkomen van verschillende gewoontes en gebruiken. Dat die verschillen er wel degelijk zijn, hebben we af & toe mogen ervaren. Enkele zaken die zijn blijven hangen:

  • Wij denken met zn allen dat de Russen wodka drinken met sloten, maar hun thee-verbruik scheert veel hogere toppen.
  • Als je honger hebt, dan moet je eten. En eten staat niet noodzakelijk gelijk aan genieten. Met die wetenschap in gedachten hoeft het niet te verwonderen dat honger stante pede gestild diende te worden met een snelle hap. Waarschijnlijk is dit nog een overblijfsel van het Sovjet-tijdperk, maar Russen hebben absoluut geen eetcultuur zoals wij. Gezellig tafelen zit er duidelijk niet in gebakken. Wie zijn honger heeft gestild, ruimt zijn bord af en gaat weg van tafel. Beetje bizar, maar alles went.
  • Grote honger kan ook onmogelijk bedongen worden met zoetigheid. Appelmoes met worst – kan het laagdrempeliger?! – is behoorlijk not done; grote porties vlees zijn dan weer wel behoorlijk in trek. De gourmet op oudejaarsavond bleek een ware voltreffer.
  • Russische kinderen zijn niet verondersteld champignons te eten vóór hun 8e levensjaar. Ik ben al weer vergeten waarin juist het gevaar schuilde, maar het moet behoorlijk levensbedreigend geweest zijn.
  • Kyoto is bepaald niet ingeburgerd in Rusland: ik heb nog nooit zoveel deuren gesloten en waterkranen dichtgedraaid als tijdens hun verblijf. Naar verluidt is de centrale verwarming in het land van Poetin behoorlijk euhm … centraal geregeld. Het schijnt zelfs zo erg te zijn dat ze hun radiators moeten bedekken met dekens omdat het anders bloedheet is in huis.

Misschien ga ik wat kort door de bocht door bovenstaande zaken als typisch Russisch af te doen, maar het staat de Russofiel in jou uiteraard vrij om te nuanceren of aan te vullen. Voor mij was het in ieder geval een heel toffe ervaring en de goesting om nog eens naar ginder te trekken is weer wat gegroeid.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: