Gepost door: Pierre Vis | augustus 17, 2008

Been there, seen that

Hopla, nog maar eens een teken van leven na een drukke periode waarbij de existentiële vraag meermaals de kop op stak. Of er weer frequenter gepost wordt, dat zal nog moeten blijken. Tegenwoordig lees ik weer wat meer, ik ben ten prooi gevallen aan Facebook en bovenal kruipt er veel tijd in de zwemclub.

Maar goed, zo tussendoor was er toch nog tijd voor vakantie en dit jaar ging deze richting Zuidoost-Europa *verrassing!*. Onderweg daarheen zijn we eerst enkele dagen neergestreken in Budapest, een aangename stad met een rijk verleden, warme baden en een circus-show zonder weerga. Vanuit Hongarije staken we door naar buurland Servië waar we voor dik 5 dagen onze stek hadden in Belgrado. Een bruisende stad met een boeiend uitgaansleven en schoon madammen. Daarmee is het meeste gezegd, want voor de meerwaarde-zoeker (cultuur, iemand?!) valt er relatief weinig te beleven. Nu, daarvoor waren we ook niet gekomen; wel om ons Laura en bij uitbreiding de andere Belgen vooruit te schreeuwen op de Europese Jeugdkampioenschappen zwemmen. Het is uiteindelijk een mooi tornooi geworden waarbij bier en gelaten zweet elkaar mooi in evenwicht hielden voor wat de meegereisde supporters betrof.

De derde hoofdstad die het rijtje volmaakt is Sarajevo. Ik was er al meermaals, ook voor een langere periode en toch heb ik nog weer enkele nieuwe schone/interessante plekjes ontdekt. Als ik dan toch even wat reclame mag maken: een zeer aangename en betaalbare stad die zeker een daguitstap waard is. We zijn overigens ook in Visoko langs geweest alwaar we onze dagelijkse klim onder de blakerende zon hebben afgewerkt. De fractie van de opgravingen die we er gezien hebben, konden mij alleszins niet overtuigen van het bestaan van de piramides in Bosnië. Maar goed, de toekomst zal het uitwijzen..
Mostar heeft ook al geen geheimen meer voor mij (ik ben de tel van het aantal bezoeken kwijt), maar ook deze stad blijft even aantrekkelijk en bloedheet als vroeger. Die laatste twee adjectieven gelden trouwens evenzeer voor het minder gekende maar niet minder mooie Pocitelj. Andere plekjes die we getoeristeerd hebben in Herzegovina waren Medjugorje, Kravica-watervallen, Stolac en Trebinje.

Van dit laatste plaatsje is het maar een boogscheut – granaat ware in dit geval misschien wel passender – verder tot aan de parel van de Kroatische kust: Dubrovnik. Duur, toeristisch en met stadsmuren waarop ik een liter zweet heb gelaten. Desalniettemin blijft het een juweeltje van een stad: de rode daken, de beige muren, het groene eiland en de hemelsblauwe Adria vormen een wondermooie compositie. In het nabije Cavtat hebben we ons vergaapt aan een mooie zonsondergang en de bescheiden ‘bootjes’ (30m in lengte – 3 verdiepen) van onze welstellende medemensen. Nadat we ons tentje hadden afgebroken ging het richting Split alwaar we al gauw omringd werden door langharig tuig en mensen die de hitte trotseerden met een zwarte outfit. Het optreden die avond van Iron Maiden zal er wel voor iets tussen gezeten hebben. Jammer dat het een blitzbezoekje was, want de oude binnenstad en vooral de promenade aan zee zijn ’s avonds ongetwijfeld een aangename plaats om te vertoeven. Maar goed, onze bestemming was het natuurpark Plitvice met zijn watervallen die het tot Unesco-erfgoed geschopt hebben. De toegang tot het park is duur, de wachtrijen zijn lang en de bussen vol kiekjesnemende toeristen zijn irritant. Maar ook hier weer: een plaats die je zeker eens moet aandoen als je in de buurt bent; misschien wel in de herfst als de verkleurde bladeren het geheel nog van wat extra kleurtjes voorzien?!

Een ferme boete later (denk in Kroatië best 2x na voor je nog wat extra gas geeft) zijn we dan aangekomen op onze laatste stop, zijnde het eiland Krk. Ook hier enkele fijne dorpjes (Krk, Vrbenik) gezien, gesnorkeld in het Adriatische aquarium en heel hard verbrand :).

Op minder dan 3 weken tijd hebben we op die manier toch een niet onaardig parcours afgelegd met een keure aan UNESCO-erfgoed en dit alles onder het goedkeurend oog van een stralend zonnetje. Morgen terug Izegem; iets minder zonnig, al helemaal niet UNESCO en waarschijnlijk een stuk minder ontspannend. Dan pas zal het doordringen dat ik een heel fijne vakantie achter de rug heb. Amen!


Responses

 1. Nog geen plannen om te verhuizen naar ginderergens?

 2. Amai zeg, interessante reis… *jaloers*

 3. @ Nietje: er is veel te veel wat me hier houdt. Maar wie weet spendeer ik er wel mijn oude dag? Tlijkt me alleszins boeiender dan Benidorm 🙂

 4. Lang geleden, zo’n lange post, gelukkig is het eentje dat de moeite is.

  P.S. Hoezo?! Ten prooi gevallen aan FaceBook?

 5. @ Mona: Gewoon, beetje verslaafd 🙂

 6. Fijn om te horen dat je een leuke vakantie had. Op FB zag ik dat het een duo-reis was. Dat is ook nieuws. =)

 7. @ Stijn: Zo nieuw is het duo-reis-concept nu ook weer niet 🙂

 8. Het concept niet, maar het nieuws wel. Voor mij althans. 😉

 9. Vroegtijdige winterslaap? Druk aan het werk? Accident gehad?

 10. Ik ben vrij druk bezig, maar meer nog dan dat zie ik het nut van bloggen niet meer in. “Moeder, waarom bloggen wij”, weet je wel..

 11. Alles heeft zijn seizoenen.

 12. Allé vooruit, uw eerste comment van 2011. 🙂

 13. En ook nog net van 2012.

 14. Bij deze zetten we 2013 alvast goed in gang. Op naar de tienduizend comments!

 15. Ondertussen nog groots nieuws deze voorbije 3 jaren?


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: